לכידות חברתית

מאת: נופר ירושלמי ספדה. המרכז החברתי- מומחית תחום למידה חברתית.


בימים אלו, אין דוגמה טובה יותר לתפקוד מוצלח של לכידות קבוצתית מאשר צה"ל. מה לדעתכם הופך אסופת חיילים ליחידה מלוכדת? הרבה עבודה וחשיבה.

צה"ל נתפס כארגון מלכד. הוא ארגון שלא רק פועל במישור הגיבוש, אלא גם מטפח לכידות חברתית חזקה בין חבריו, דבר המוביל לעוצמה קבוצתית. דרך מסרים של עוצמה, כוח ושיתוף פעולה, צה"ל מעביר לחייליו תחושת יוקרה ומוניטין גבוה (מי לגולני, צנחנים או 8200 ?), תוך עידוד לתחושת שייכות עמוקה ורצון אמיתי לפעול יחד למען המטרה המשותפת.

אלמנטים כמו משמעת קבוצתית, ערבות הדדית ותחושת אחריות הדדית מחזקים את הלכידות בתוך היחידות הצבאיות. תחושת ה"ביחד" הזו יוצרת חיבור עמוק שמוביל את היחידות להתעלות מעל לאתגרים ולהשיג תוצאות מרשימות בשטח.

אז מה הסוד של צה"ל? ומדוע ישנם ארגונים שהדבר לא מתקיים בהם?

הרי לכולנו ברור כי גיבוש ולכידות חשובים. הם שבונים לנו אקלים מיטבי שמוביל להצלחות. בחשיבה נשאף כל ארגון, בדיוק כמו צה"ל  לטפח לכידות בקרב "היחידות שלו". כל ארגון – בין אם מדובר בצוות מורים, עובדים או מנהלים – חייב לשאוף ליצירת אקלים של לכידות. אבל כל ארגון חייב לדעת, לכידות אינה רק תחושה נעימה של שיתוף פעולה, אלא נכס שמאפשר לקבוצה לפעול יחד ביעילות, להתמודד עם אתגרים בצורה טובה יותר ולממש את הפוטנציאל המלא שלה ומכאן לקצור רווחים. 

מה לכל זה ולמיומנויות חברתיות?

לכידות קבוצתית אינה רק כלי אפקטיבי בצה"ל או בארגונים גדולים; היא גם חלק אינטגרלי בפיתוח מיומנויות חברתיות וראייה חברתית בקרב ילדים ונוער. כאשר קבוצה פועלת מתוך תחושת לכידות וערבות הדדית, כל אחד מחבריה לומד להעריך את מקומו בקבוצה ואת חשיבותו של כל חבר אחר. זה מאפשר לכל פרט לפתח יכולות של תקשורת, שיתוף פעולה, התחשבות באחרים ואמפתיה – כלים מרכזיים בעיצוב כישורים חברתיים בריאים.

בנוסף, ככל שהילדים מתרגלים לפעול במסגרת של קבוצה מגובשת, הם מתחילים להבין את ערך החברות וראייה חברתית – היכולת לראות את הצרכים והרגשות של אחרים, ולפעול מתוך רצון לתרום למען הכלל. ראייה חברתית זו היא מיומנות חיונית לכל אינטראקציה חברתית, בין אם בכיתה, בעבודה או במסגרת חברתית אחרת, והיא תורמת ליצירת קהילה חזקה ותומכת.

כשנחזור מחופשות החגים, חשוב לשנס מותניים ולחשוב על פעילויות ומשימות שיחזקו את הלכידות בצוותים שלכם. כדאי לחשוב על פעילויות חברתיות שמקדמות עבודה משותפת ומשימות קטנות ויומיומיות המחזקות את התחושה שכולנו חלק ממשהו גדול יותר. לחשוב גדול יותר מלייצר גיבוש שטחי, הדבר החשוב ביותר ליצור לכידות, "אחוות רעים", ערבות הדדית ואהבת חינם

מאמר מומלץ לקריאה הוא מחקרו של ד"ר מוטי קלנג "השפעת גיבוש חברתי על אפקטיביות קבוצות – מחקר שדה מבוסס ניתוח רשת חברתית", הממחיש כיצד לכידות קבוצתית בצה"ל משפיעה ישירות על הצלחת היחידות, ומדגים את החשיבות של בניית לכידות לא רק בצבא, אלא גם בכל ארגון.

תפריט נגישות