"אחרי החגים" בפן החברתי

מאת: נופר ירושלמי ספדה. המרכז החברתי- מומחית תחום למידה חברתית.


הבטחות של "אחרי החגים": "אחרי החגים אתחיל דיאטה", "אחרי החגים אקדם את הפרויקטים", "אחרי החגים אתמקד בלימודים". ומה לגבי "אחרי החגים" של שנת 2024? נראה שכבר שום דבר לא בטוח. בתקופה שבה הכל מעורער, גם ההבטחות נדחקות לשוליים, ממתינות לעתיד טוב יותר. אך דווקא עכשיו, למרות חוסר הוודאות, כדאי להתחיל – בדיאטה, בפרויקט חדש או במשהו שיחזיר לנו תחושת חיות. בימים של חוסר יציבות ולחץ, שמירה על שגרה ורציפות הופכת לקריטית, במיוחד עבור ילדים. 

הרציפות החברתית של ילדיכם היא עוגן חיוני בשגרה משובשת. מחקרים מראים שהפסקות ממושכות ברצף החברתי פוגעות בתחושת הביטחון וההתפתחות של ילדים (עומר ואלון, 1994).
שגרה חברתית ומפגשים עם קבוצת השווים הם קריטיים לחיזוק מיומנויות חברתיות, לבניית תחושת שייכות ולשיקום השליטה והיציבות. זוית חשיבה נוספת ומעניינת מגיעה מעולם העבודה הארגונית: מחקרים על תפקוד צוותים הראו שגם קבוצות עבודה מצליחות נשענות על רצף של אינטראקציות קטנות ומשמעותיות. כאשר נוצר רצף של משימות קטנות ויחסי גומלין עקביים, גם בצוותי עבודה וגם במפגשים חברתיים, נבנית תחושת מחויבות ושייכות שמגבירה את התפקוד והאפקטיביות לאורך זמן.יצירת רצפים חברתיים.

עבודתי בקליניקה ובקורסים מתמקדת ביצירת רצפים חברתיים – חלק בלתי נפרד מהשגרה וההתפתחות החברתית של ילדים ונוער. אני נשענת על תרפיה ממוקדת פתרון (SFBT), שיטה טיפולית הממוקדת בהשגת תוצאות בזמן קצר, באמצעות צעדים קטנים וממוקדים בהווה. טיפול קצר ממוקד פתרון הוא מודל שמעמיד את האדם באחריות לפתרונות, ולא אחראי לבעיות. גישה זו מאפשרת למטופלים, ובעיקר לילדים, לפתח תחושת שליטה ולצבור חוויות הצלחה בדרך קדימה, גם כאשר העתיד לא ברור.
המרחב החברתי מהווה מרכיב מרכזי בתחושת החיות והחוסן הנפשי של הילדים. מסיבה זו, עלינו להתמקד ביצירת אינטראקציות קטנות ומשמעותיות שמאפשרות לשמור על רצף חברתי. זה הזמן לחשוב – בפן האישי והמקצועי – על צעדים קטנים שתוכלו ליישם כדי לתמוך בשגרה החברתית ולשמור על קשרים חברתיים.
לשמור על "אחרי החגים" חברתי גם בתקופת מלחמה ואתגרים, חשוב להחזיר את "אחרי החגים" אל המרחב החברתי. התחילו ביישום אינטראקציות חברתיות קטנות: מפגשים, שיחות או משחקים, כדי לחזק את תחושת השייכות והחוסן החברתי.

שמרו על רציפות חברתית – פגישות עם חברים, משחקים משותפים, ושיחות קבועות הם קריטיים להתפתחות חברתית תקינה. 


בנו עוגנים קטנים של שגרה – פעילויות יומיומיות קטנות יעניקו לילדים תחושת יציבות וביטחון.

עודדו הצלחות קטנות – שימו דגש על מה שהילדים מצליחים להשיג בכל יום, גם אם מדובר בהישגים קטנים. ומה אני בחרתי ל"אחוז"? הצעד הקטנטן שלי אחרי החגים שלי הביא עמו צורך למפגש עם חברים.. הייתי חייבת לקבוע את העוגן הזה לעצמי, כדי להחזיר את החיות שלי. מה יהיה העוגן שלכם – בפן האישי ובפן המקצועי?

מוזמנים לקרוא את מחקרם של עומר ואלון (1994) עוסק בחשיבות הרצף בחיים האישיים ובחזרה לשגרה ככלי לשיקום תחושת הביטחון והחוסן. 

תפריט נגישות